Kısa dönem oturum izni, Türkiye’de vize süresinden daha uzun süre kalmak isteyen yabancı vatandaşlar için düzenlenen bir oturma iznidir. Belirtilen süreden daha uzun kalmak isteyen yabancı vatandaşların kısa dönem ikamet iznine başvuru yapması zorunludur.

Türkiye’de vize süresinden daha uzun kalmak isteyen yabancı vatandaşlar, kısa dönem ikamet iznine başvuru yaparken, Türkiye’de kalma sebeplerini ifade etmek ve belgelemek zorundadır.

Kısa dönem ikamet izni en fazla iki yıl alınabilmektedir.

Özgür Danışmanlık uzman kadrosu ile 2003 yılından bu yana binlerce kısa dönem oturma izni aldı.

Özgür Danışmanlık bünyesindeki uzman kadrosu ile kısa dönem ikamet izni başvuru belgelerinizi en yasal yollarla sizler için hazırlamaktadır.

Hangi Yabancı Vatandaşlar Kısa Dönem İkamet İzni Alabilir?

1- İş Kuracak Olan Yabancı Vatandaşlar

İş kurma amacıyla başvuru yapmak isteyen yabancı vatandaşların, irtibatta oldukları ve ticari bağlantı kurduğu kimselerden davetiye mektubu talep edilebilir veya kurmakta oldukları işle ilgili belgeler talep edilebilir.

2-Bilimsel araştırma yapmak için Türkiye’de kalması gereken yabancı vatandaşlar

Bilimsel araştırma gerekçesi ile kısa dönem ikamet izni almak isteyen yabancı vatandaşların yapmak istedikleri araştırmanın izne uygun olması durumunda öncelikle ilgili kurumlardan izin belgesi alması ve araştırma konusunun izne uygun olmaması durumunda ise araştırmaya dair detayları belirtmelidir. Bilimsel araştırma için oturma izni almak isteyen yabancı vatandaşların, Türkiye’ye girmeden önce kendi ülkelerindeki Türkiye temsilciliklerinden bilimsel araştırma amacıyla vize edinmesi gerekmektedir.

3- Türkiye’de taşınmaz mala sahip olan yabancı vatandaşlar

Taşınmaz mal sahibi olan yabancı vatandaşların kısa dönem ikamet iznine başvuru yapabilmeleri için sahip oldukları taşınmaz malın konut olması ve aynı zamanda konut olarak kullanılıyor olması gerekmektedir. Belirtilen taşınmaz mal üzerinden birçok aile üyesinin hak sahibi olması halinde, hak sahibi olan diğer aile üyeleri de ikamet izni başvurusu yapabilmektedir.

4- Hizmet içi eğitim programına dahil olan yabancı vatandaşlar

Hizmet için eğitim üzerinden kısa dönem oturma izni talep eden yabancı vatandaşların, eğitim verecek ilgili kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmekte olan, eğitimin içeriği, eğitimin verildiği yer ve süresini belirten belgeleri başvuruda beyan etmesi gerekmektedir. Yapılacak ikamet izni ise eğitim süresini kapsayacak şekilde düzenlenmektedir.

5- Öğrenci değişim programına dahil olan yabancı vatandaşlar

Çeşitli eğitim programları sebebiyle Türkiye’den oturma izni almak isteyen yabancı vatandaşların ilgili kurum tarafından düzenlenen dosyaları sunmaları gerekmektedir. Verilen ikamet izni, eğitim süresini geçmez aynı zamanda verilen ikamet izni farklı bir amaç doğrultusunda kullanılamaz. Öğrenci değişim programı adı altında alınan ikamet izni sırasında ilk 3 ay içerisinde genel sağlık sigortası için talepte bulunmaları durumunda başka bir sağlık sigortası istenmemektedir. İlk 3 ay içerisinde başvuru yapmayan öğrenciler ise yabancı sağlık sigortası yaptırıp belgelemeleri gerekmektedir

6- Turizm amacıyla kısa dönem ikamet izni alan yabancı vatandaşlar

Turistik amaçla kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunmak isteyen yabancı vatandaşlardan hangi zamanlarda, nerede ve ne kadar süreyle ikamet edeceklerine dair belge istenmektedir.

7- Tedavi amacıyla kısa dönem ikamet izni alan yabancı vatandaşlar

Tedavi amacıyla Türkiye’de kalması gereken yabancı vatandaşların öncelikli olarak kamu sağlığını ve güvenliğini riske atacak bulaşıcı bir hastalık taşımamaları gerekmektedir. Başvuru yapmak isteyen yabancı vatandaşların kamu ya da özel hastanelerden alınan kabul belgesini göstermeleri gerekir. Yabancı vatandaşın tedavisinin tüm masraflarının ödendiği belgelendiği durumda ek bir sağlık sigortası gerekmemektedir. Keza barınma, iaşe ve tedavi masrafları kamu kurumlarınca karşılanan yabancı vatandaşlardan da ek bir sağlık sigortası istenmemektedir.

8- Adli ve İdari makamların verdiği kararlara göre Türkiye’de kalması gereken yabancı vatandaşlar

Adli ve idari makamların verdiği karar ile Türkiye’de kalan yabancılar yaptıkları başvurularda oturma izni belirtilen süre baz alınarak düzenlenmektedir.

9- Türkçe öğrenmek amacıyla ikamet izni alan yabancı vatandaşlar

Türkçe öğrenmek için Türkiye’de bulunan yabancı vatandaşlar en çok iki kez kısa dönem oturma izni alınabilir. Oturma izni kursun süresine göre belirlenmektedir.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın onaylamış olduğu kurumlardan birine kayıt olmak gerekmektedir ve ilgili eğitim kurumu, öğrenim gören yabancının kursa kayıt ve devam durumunu il müdürlüklerine bildirmeliler.

10- Yükseköğretimini Türkiye’de tamamlamış olan yabancı vatandaşlar

Yükseköğretimden yeni mezun olan yabancı vatandaşlar ilk altı ay içinde oturma iznine başvurmaları halinde tek sefer olmak üzere, en çok bir yıllık ikamet izni alınır.

11- Bakanlar kurulu tarafından gerekli görülen miktarda yatırım yapan yabancı vatandaşlar, eşi ve yetişkin olmayan çocukları

6735 sayılı kanun dahilinde Türkiye’ye ekonomik katkı sağlayabilecek olan yabancı vatandaşları teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen uygulama kapsamında başvurularda 5’er yıllık oturma izinleri verilir.

12- Kuzey Kıbrıs Türk Vatandaşı olan yabancılar

Oturma izni için başvuruda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına beşer yıllık oturma izni alınmaktadır.

Özgür Danışmanlık ile tanışmadıysanız sizleri 3 farklı şubemize bekliyoruz. Özgür Danışmanlık en yasal yollarla, en uygun fiyatlara sizler için ikamet izni almaktadır.

Detaylı bilgi için şimdi arayın, uzman ekibimizle sorularınızı yanıtlayalım: 0533 193 64 52
WhatsApp
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?